Monday, September 24, 2012

[Misteri]

semalam aku mesej dengan kawan aku..
pastu dia cakap, "kau boring2 baru nak mesej aku!"
 
memang yaa pun..
dah kalau boring, aku akan overview contact list..dan rasa orang tu sesuai nak mesej, aku mesej le..
 
dan dia beri suggestion..
"dah kalau kau boring, baik kau kahwin! g layan laki dan anak..baru la tak boring!"
 
dan aku reply,
"itu menempah maut namanya.."
 
pastu kena ceramah la kejap..
 
"Org skrg lbeh cri dunia kn..pelik,tpi tu la akhir zman.npak mcm yg agama pnye ni xde nilai.
Xdela,jwpn ko truk sgat..bgi aku,kalau da kawen,ok la skit khidupan..trurus skit..aku tgok org skrg suka rumitkn bnde yg snang."

hahahahha...mmg aku copy paste dari mesej dia..

aku tak kisah pun dia nak komen apa...macam aku, aku ada penerangan aku sendiri..

yela, belajar pun tak habis lagi..baru nak start, apatah lagi nak bina kerjaya..aku faham maksud dia tu, maknanya, tak payah fikir kije ke, belajar ke, kahwin terus... senang benda wajib jalan,setle!
TETAPI, calon pun takda lagi..hahahhaha..achaner tu?

ya..aku menunggu jela jodoh aku.. masanya akan tiba..hihi

*tadi tengok gambar kawan aku baru upload via fb, dia dah ada anak yang ke 2 dah..ya..dia nikah di usia 19..


 
 
 

[Kajian khusus]

Ada tak kajian khusus untuk perkara berikut ini:

Adakah normal kalau kita start membaca, perut akan mula memulas?memang perlu urgent ke toilet..kalau tak memang confirm terkeluar tang tu jugak..

Aku perasan la..tiap kali aku baru nak start membaca, nak menumpukan sesuatu, time tu la perut aku merengat.. padahal, baca emel je..tak kira la apa jua jenis bahan bacaan..baru mukadimmah,baru perenggan 1 je..tak kira bahasa melayu or english..tapi tak pernah terjadi lagi bila nak baca Quran..hihi..

Ape lagi simtom lain aku tak pasti..aku cuma perasan yang obvious je setakat ini..hahhahaa

Friday, September 7, 2012

[Raya ke - 7 2012]

Syawal 7, 1433H..bersamaan 25 Ogos 2012..Sepupu aku menikah...Sepupu aku tu lelaki..So, kami kena konvoi la pergi ke belah perempuan...kira-kira 8 biji kereta semuanya..tiba di tapak masjid, kami menunggu pengantin sampai..pengantin lelaki dah masuk masjid dah..menunaikan solat sunat dan bertafakkur..pengantin perempuan pun tiba serta ibu bapanya..semua orang masuk ke masjid.. majlis dimulakan..senang citer, simple gila la...kami tak da pun angkat dulang, sesi pengambaran dari 'fotografer' pun tak da, makan-makan pun tak da..hahahahha..memang diaorang buat yang wajib je..yela,yang macam ni la yang bagus nya..tak da pembaziran, tak mengikut sangat adat, dan macam-macam lagi kepercayaan la...tapi melihat kepada mereka ni, semua orang tak heran pun majlis ni simple...sebab diaorang berdua ni tabligh..Alhamdulillah..majlis berjalan lancar..mereka pun sudah sah menjadi suami isteri..

Monday, September 3, 2012

[Aktiviti sekarang]

Hahaha..just tengok gambar ini,dan anda tahu aku sedang buat apa!

 
(langkah-langkah bahagian 3 untuk motosikal)
 
(Menunjukkan aku duduk di seat penumpang kereta belajar memandu..bukti:ada brek ke-2)

*Dah berjaya mempunyai lesen P..tapi alamat salah..tengah memikirkan solusi..hihi

[Tak serik-serik]

Selang seminggu selepas servis kaunter yang buruk itu...aku dipaksa beratur sekali lagi...akak aku dapat bonus sedikit..dia nak kongsi la bersama adik beradik...kami ingat nak makan besar kt kedai..makan ikan siakap 4 rasa ke..steam boat ke..hehe..tetapi..memandangkan 3 anak buah aku yang tak makan semua tu, kedai makan bertukar la kepada fast food..

Yaaaaa...aku la yang kena beratur..bujang..tak perlu nak jaga anak siapa2 dan diorang nak pergi shopping kat kedai ECO RM2, nak beli penyapu katanya...

Bermula la pengembaraan aku..

Seawal pukul 9 aku beratur di lorong tengah..orang macam biasa la..beratur panjang sampai ke pintu..aku memang bersedia dah dari segi mental dan fizikal..minimum mesti 2 jam la..haha..aku rasa memang berguna aku masuk kesatria dulu..sebab,mase kem kesat,kami kena berkawad,berdiri dalam baris tak boleh gerak,tak boleh bising selama berjam2..ini la mase nye nak mempraktiskan apa yang belajar dulu..

Niat aku nak g beratur di lorong tepi sekali..tapi ade beberapa lelaki kt lorong tengah tu blocking jalan ke sana..so aku proceed la beratur di line tengah..selang setgh jam..tiba2 semua orang kat depan aku move ke lorong kiri dan kanan..ada yang depan sekali,tiba2 begerak ke belakang barisan tepi..aku berasa hairan..lalu terpampang kat kaunter tengah tu.." kaunter ditutup. Sila ke kaunter sebelah"..

Aku hanya mampu tersengih je,lantas mengundurkan diri ke belakang line tepi sekali yang aku nak mula2 tadi..

Selang beberapa ketika,jam pun dah pukul 10..dulang ayam yang siap dihantar dengan kadar perlahan..sampai waitress dah jerit,nak ayam! Ayam!.. Dan tukang masak kat belakang pun menjerit, Allah!letak hilang,letak hilang..

Barisan aku masih panjang,dan tiba2 tinggal 3 org sahaja di hadapan aku..kerana,ramai meluru ke lorong tengah kerana kaunter telah dibuka!aku masih setia dengan barisan aku..haha..

Dulang yang tinggal hanyalah original..tu pun tinggal berapa ketul sebab ramai yang tak nak tunggu dah spicy punya..

Aku mula gelisah,sebab aku nak beli 1 barrel..haha

Sampai turn aku,aku pun order semua yang dalam list..

Waitress tu pun tanya,sanggup tunggu?kira2 15 minit lagi..aku cuma mengangguk..yela,berjam2 dah tunggu takkan 15 minit tak boleh..haha..dengar pulak ada ura2 ayam habis..aku tak peduli,janji aku dah bayar,nak tak nak dia kena setlekan aku juga!haha..

Aku pun dapat no aku dan disuruh tunggu.. Aku pun tak tahu nak tunggu kat mana,sebab dalam tu dah sesak,tiap ceruk ada orang..

Aku malas nak tunggu jauh,takut orang nak hantar kat aku tu tak nampak..aku pun tunggu depan pintu.. Sambil tu aku beborak dengan jiran aku yang tengah beratur di line tengah,belakang sekali..sian dia,hal ini kerana,dia dah lama beratur di line 1,dah nak sampai kaunter,kaunter tu tutup!

Dan masa bergerak,aku pun nampak budak yang nak hantar order tu,aku pun menghulurkan tag aku..dan budak tu aku dan jiranku kenal..jiran aku pun tegur dia,dan dia pun menghulurkan barrel aku kat aku..

Kejadian ini dilihat oleh seorang yang duduk di meja berhampiran pintu..boleh pulak orang tu cakap, "ooo..best la gitu,cepat..ada orang dalam rupanya!"

Aku tak salahkan dia,mungkin tempat aku berdiri dekat pintu,nampak macam baru masuk..haha..geram je nak jawab, "Hello!aku dah tunggu lama dah!sebelum ko datang lagi okay!haha"

Dan aku pun pulang ke rumah,masing2 semua macam dah nak tido..sebab lama sangat tunggu..

Yang penting,kami seronok!haha

 

Terkulai-kulai meringkuk~ Published @ 2014 by Ipietoon