Friday, July 31, 2015

[Barbie]

Ada sebuah kisah unik..
Bagi aku ianya sungguh unik..

Aku ni rajin download Running Man dan The Return of Superman..
Ada yang datang nak copy la mana episod yang aku ada..

Dan kengkadang ada satu masa tu tertengok iklan ada citer sedap-sedap aku download la..
Sampai ada siap cakap, "Hoiii..Ketuk-ketuk Ramadhan pun nak download ke?"

So..senang citer aku ni boleh tahan la kaki download tu..

Ok..Itu Intro.

Giniiii..
Aku didatangi seorang kawan..
Perempuan..
Dia tanya aku download kat mana..guna apa..
Senang-senang download kan la untuk dia..
Aku pun tanya la ko nak citer ape?

"Barbie"

Hahahhahahahahha..

Dia nak movies Barbie.. 
Kan ada macam-macam siries..
Ini la permintaan paling Rare..
hahahaha

Aku rase apa yang aku download pelik dah,
ada lagi keinginan yang pelik..
Bagi aku pelik la..Rare sangat sebab usia kami dah 27..
hahahahhahah

*Usia tidak melambangkan minat..hehehhehe #jangankecamdia

Thursday, July 30, 2015

[Gout]

Lately orang terdekat aku banyak yang kena gout.
Umum memang tau gout tu ape kan..
Kalau aku memang aku relate kan makanan laut, telo, dengan gout..

Baru-baru ni bapak aku duk pedih-pedih sendi,
katanya gout..
padahal sepanjang 27 tahun aku hidup dengan dia ni,
yang aku tau dia memang jaga makan..
memang pantang kicap, kekacang, togey, bendi..
kalau seafood pun ikan jela dia makan..
udang sekor dua dalam setahun..
itu pun boleh kena serangan gout..

Time lebih kurang bapak aku, abang ipar aku pun kena jugak..
Pastu yang aku tau ada abang kawan aku kena jugak..
Ayah dia pun..

So,
dengan beberapa incidents ni, aku pun duk terfikir,
"Eh, pompuan tak kena gout ke?"
"Rata-rata lelaki je.."

Pastu aku duk terbayang kan kawan aku..
perempuan..
memang dari kecik dia makan seafood je.
udang sotong dll..
hari-hari..
memang tak usik ayam langsung..
dia tak kena pulak gout..

Lantas, hari ni aku pun menggoogle la..

rupa-rupanya,
"1 dari 100 orang akan kena gout (Malaysia)"
"Perempuan pun berisiko kena gout SELEPAS putus haid"

wahhhh..nampak tak?
dari situ aku boleh buat analisis dah..
Inilah antara hikmah haid yang perempuan-perempuan tak nampak..

Mungkin bersama-sama haid itu, asid terlebih tu dibawa keluar.
Alhamdulillah..terhindar dari risiko gout..
Tapi..tetap kena control makan ye..
Ape-ape pun, 
"bersederhana lah.."

* Hari ni ada akak ofis bawak alat measure blood preasure..tu jadi mcm mementingkan kesihatan sket hari ni..hehe.. pastu makan pagi tadi makan soto, pastu duk asing-asing kacang dan togey, sebab nak pantang macam bapak aku jugak kononnye..tu yang teringat-ingat sampai tertulis post ini

Sumber: http://panduanpercuma.info/kesihatan/1031/fakta-tentang-penyakit-gout/


Monday, July 27, 2015

[Side Income]

Alkisahnya bermula bila ada sorang budak ofis ni tanya-tanya pada yang berpegalaman tentang urusan perkahwinan..
Cth:

Berapa orang nak kena jemput?
Kad nak kena berapa?
Nak combine kenduri dalam sehari kedua-dua belah pihak.
Baju, pelamin dan sebagainya.

So, jawapan pada soalan si bakal pengantin tadi semuanya berkait dengan duit dan bakal pengantin berkenaan pun cakap la kengkangan duit kalau nak buat demikian-demikian.

So, tukang bagi jawapan pun mencadangkan "hang cari la side income lain..tengok kaem tu, pandai je meniaga kat fb tu..".

Aku yang sekadar tak ambil port pun jadi terus terpandang sebab nama aku naik..hehehehe

Ok..
Itu mukadimah..

Aku nak ceritakan kat sini ialah bagus jugak idea side income tu..
Bukan sahaja membantu untuk simpanan kahwin je, tapi bagus la untuk segalanya..

Disamping pagi tadi terbaca ada lecturer aku share pasal post saiful nang.
Pasal ada orang indon belajar dari orang melayu buat nasi lemak last-last income berganda.
Dan orang bangla belajar buat lemang pastu jual. Dari benda yang simple boleh untung..

Aku pun duk menilai apa yang ada pada aku untuk dijadikan sumber semulajadi dan memperolehi side income.

So..aku terfikirkan "paid blogger".

*sekarang aku tengah buat research pasal blogging ni..hehehhe..mungkin web ni ada info yang membantu "http://www.hongkiat.com/blog/sites-to-get-paid-blogging/". 
 

Terkulai-kulai meringkuk~ Published @ 2014 by Ipietoon