Saturday, December 19, 2015

[BR1M 2016]

Hoho..
Semalam..
Bapak call..
Masa tu tengah meredah jam nak gi menara MITI sebab nak ambik dokumen punya pasal..

Then,kat trafic light aku call la dia balik..

Rupanya,dia kata ada surat br1m dia sampai..suruh update dia punya..

Hahaha..
Sebab sebelum-sebelum ni aku la yang tukang update..macam tahun lepas aku la yang masukkan no akaun..
Lagi pula memang pakai emel aku..
Hahahahahaha..

So, pagi ni,
aku pun kemas kini kan la br1m dia tu..
Asalnya aku dah lupa..
Tetiba baru teringat..
Terus aku update la..

Ok..
Bila gi kat page br1m tu,
Kluo la popup cakap dia tak support kalau guna peranti mobile..lebih kurang gitu la ayatnya..lupa dah aku..

Pastu,
Aku kan bukak pakai opera phone ni je..
so, form nya tak keluo la..
So,
Solution nya,
Pergilah kat setting browser..
Di situ boleh pilih view apa..

Macam opera,dia jatuh dalam kategori "user agent"..
So, default dia set "mobile"..
So aku tukar la "desktop"..
Dannn nahhhh..
Keluo la borang berkenaan..

Hehehe..
Aku syak la..ramai orang guna mobile device je sekarang ni..
Kena pak cik mak cik,tiba tak boleh bukak form tu,gagau dia cari laptop/desktop..
Hurmmmmmm..

Takpelah..anggap jela semua orang dah tau..heheheheh..

So..klik la dekat tab kemas kini permohonan..
Nanti dia suh masukkan no ic tanpa sengkang ye..terus masuk 12 digit..

So..tahun ni sistem dah upgrade..
Hahahaha..
Ada soalan keselamatan..
Dua kali dia tanya..
1st poskod didaftarkan dulu..
2nd emel yang didaftarkan dulu..

Hahahahaha..
Aku yang tolong bapak aku daftar..
Mestilah aku ingat..
Dannnn..patut la bapak aku terus call aku suruh update..
Mungkin dah sangkut kat emel ni..
hahahahahahaha

Ok..dah setel soklan tu,
Masuk la ke form yang nak dikemaskini tu..
Ok..form pun dah upgrade..
Macam lebih dynamic..

Hehehehe..tapi aku tengok last update bapak aku ni 16/12.dia ni dah update ke sebenarnya?tula kalau tengok kat entry yang lepas,aku call bapak aku nak tanya tu la.. Tapi tak angkat..mungkin dia gi masjid..memang tak bawak talipon..

So,takda nak edit apa pun,just tekan button kemas kini..pastu kluo popup setuju ke tak..check kotak tu dan submit..
Hehehe..
Then,kluo la option suh kita print..aku pun print la dalam pdf version..so,save jela pdf itu..
Itu sahaja..

*nasib tak hang..sebab tarikh nye 15/12-31/12/2015.. Nak last-last nanti baru hang kot..kikikiki..tak pun dia dah upgrade server..
Nah link https://ebr1m.hasil.gov.my/Default.aspx

[Apa Entah]

Aduhhhh...
Boleh pulak dah bukak blog lepas tu lupa nk citer pasal apa..
Hoho..
Astaghfirallah..
:
:
:
Wahhhh...
Lepas istighfar terus ingat...
:
:
Ok..
Nak citer tentang aku bangun pagi ni..
Apa ke jadah tengok ada misscall..
Dah la dari private number..
Lepas tu ringing 1second je..
Hahahahaha..

Adoi la..
Nampak sangat stalker ke apa..
Atau dia nak call tu,tetiba teringat, eh..ni dah 2.45am waktu Malaysia..
Atau,
Handphone aku yang auto reject kalau private number yang call..
Macam handphone kawan aku..sony ape ntah..dia tunjuk la dia set auto reject function tu ari tu..
Aku pun duk tengok la setting handphone aku..tak jumpa!!hahahaha..
Benda lain pulak aku jumpa..
Contoh setting mercury keyboard untuk dial no pad..

Hehehehe..
Bersangka baik..
Mungkin orang tu salah dail..dah terdail baru perasan no nye salah..
Tapi nasib le aku tak tersedar..buat nye aku terkejut dek panggilan 1 saat tu,mahu mengamuk di tengah pagi yang hening tu..dan lagi hangin sebab tak tahu sape nak call balik pun..hehehehehehe..

Nah call log:


*ni entry di pagi sabtu..pelik betul..kalau weekend je sedang ni dah bangun dan tak tido-tido balik..kalau hari kerja,kul 8 tu guling lagi malas nak bangun mandi(setelah subuh la)..hehehehe

Monday, December 7, 2015

[Simple dan Tepat Mengena]

hehehhe..
topik hari ni menyentuh benda yang simple tetapi tepat mengena kita semua..
kadang kita suka berfikir semua benda yang komplek dan panjang cerita..

padahal ada benda yang tak payah fikir pun,
tapi maksudnya sampai..

contoh..
kat FB..
pernah tak kalau korang scroll down,
pastu ada je orang share gambar..
gambar tu berupa ayat..
ayat yang common dan kita biasa guna..
tapi isu nya tepat mengena kita..
(rujuk gambar)
:
:
:
rajin orang yang membuatnya..
bahkan aku boleh puji yang dorang ni kreatif..
boleh berfikir bukan macam orang lain fikir..
hahahhhahahha..

*memang tak terfikir dan betul la pepatah kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak..hehehehe


Sunday, December 6, 2015

[Kanak-Kanak Riang]

Bismillah..
Ok..
Tadi cerita sedih..
Sekarang bukan la cerita gembira sangat..
Cerita biasa-biasa je..

Ok..
Nak share ni..
Lama tak record lagu menggunakan talking tom..
So,masa cuti aidil adha hari tu,
Aku ada la buat rakaman suara sket..
Dah masukkan ke you tube channel aku dah..

Hehehehe..

Biasalah..
Buat lagu kanak-kanak je..
Tadi aku baru tengok berapa view dah aku dapat..

So,
Ada 3 lagu..
Then semuanya 400-600 lebih views dah..hehehehehehe

Nah link untuk rujukan

[Mati Tu Pasti]

Bismillah..
Wahhh..
Topik hari ni serius sket..
Ok..
Tak berapa selang hari, Malaysia dikejutkan dengan kematian/kemangkatan orang yang dikenali..

Pertama tamanya, pak yus aka yusry bin edoo aka raja lawak musim pertama aka yang takda bunyi sakit atau terlantar..
Seterusnya mariani aka akak saloma aka lama tak dengar kisah dia aka dia dah berusia..
Ketiganya, tunku abdul jalil aka anak sultan johor aka ramai orang kenal dek peribadinya yang merendah diri aka memang dia tak sihat..

Ok..
Ketiga-tiga mereka ni,
Pada aku,
Aku tak kenal pun mereka ni..
Tapi..
Bila mereka pergi..
Banyak cerita baik-baik tentang mereka disampaikan..
Benarlah..
Mati itu pasti..dan pengakhiran mereka ini sangat la baik..
Semoga kita semua mendapat pengakhiran yang baik juga.. Husnol khotimah..
Aminnnnn..

Mati tu sememangnya pasti..
Jika dilihat kes #tj, dia sakit gering..berlawan untuk still survive..dan dia dapat merasakan bila-bila masa dia akan pergi..
Keluarga nya turut begitu..
Hikmah yang boleh kita ikhtibar kan sangat banyak dalam kes #tj ni..
1)kita akan lebih menghargai hidup..setiap detik kita akan lalui sepenuh hati..akan menghargai setiap yang ada disekeliling..alhamdullilah..
2)sakit itu penghapus dosa..sayangnya Allah kepada kita..
3)menyatukan seluruh keluarga..eratnya ayah #tj mendakap anakanda nya..mesra..dan sungguh kasih..
4)jika itu tetapan Allah untuk kita,teruk bagaimana pun,jika tak sampai masa lagi,tak pergi jua..
Dan pelbagai lagi hikmah yang secara tersirat dan tersurat..

Pak yus pula..
Memang dia pergi secara mengejut..
Plus takda dengar dia sakit or masuk hospital..bahkan telatah ceria dan muka tak bersalah dia,bila dia pergi..memang tidak dijangka..hikmahnya,
1)kena sentiasa bersedia..kita tak tahu masa kita bila..(ya Allah..banyak lagi salah aku ni..tak besedia lagi ya Allah..)
2)buat baik,jaga amal ibadah,buat amal ikhlas,itu sahaja dapat membantu kita di sana..

Seterudnya mariani..
Seperti kita ketahui..
Dia sudah berusia..
Dan boleh dikatakan warga seusia dia dah ramai yang pergi..
Hikmahnya tetap ada..
1)usia yang Allah bagi tu satu bonus..dapat merasai tua,dapat beribadat dengan lebih lama..tapi salah sebenarnya..dari muda la kita patut beramal lebih..sebab masa tu badan kuat,sihat dan bila kita dah terbiasa beribadat,bila tua,dah memang jadi tabiat dan rutin..so,bila tua tinggal nak amal sahaja,bukan masa untuk baru belajar..tapi tak salah nak sentiasa belajar..
2)bila ramai yang seusia kita telah pergi,tu sebenarnya pertanda yang kita dah masuk fasa berjaga-jaga.bila-bila masa Allah akan memanggil..memang kena sedia!

*bismillah..peringatan untuk diri sendiri..ya Allah..kuatkan lah iman kami, utuhkanlah ketakwaan kami ya Allah.. Peliharalah seluruh hambamu yang Allah dengan limpah kurnia mu ya Allah..ar rahman ar rahim..allahummasolli a'la muhammad wa a'la ali muhammad..

 

Terkulai-kulai meringkuk~ Published @ 2014 by Ipietoon