Sunday, October 9, 2016

[Let discovering 'Makan' Time]

Kasi teaser sket...
Kali ni nak habaq yang 
Chefkhaikitchens' sudah kembali beroperasi..
Lokasi strategik tempat tumpuan orang ramai dan nak parking senang..berlambak habaq hang! Pilih jah mana nak park!
Berhadapan pasar tani bandar jengka. 
Esok (10/10/2016) mula beroperasi..
Menjual makanan masakan western dan italiano yang diselenggara oleh 100% tenaga anak watan!!

Nahhh..
Kita kasi gambaq menu!
Tengok la harga nya!! Mampu milik!!





[28 Years Old]

Hi..how old am i?
28!!

Oh maiii..
Udah ketuaan dakuuu..
Tidak ku sangka in..
Hari tu baru je rasa masuk tahun baru..
Ni dah masuk tahun baru hijrah dah pun..

Bagaimana masa terbang...
Tahun ni lain macam sket hadiah beday..
Ya la..tahun ni kiranya celebrate dengan laki dah lah..
Tapi..
Takda la nak celebrate mana pun..
Kami dikejutkan dengan bleeding..
Rentetan itu, pi check, heartbeat dah takda.. Perkembangan pun takda, tidak seperti sepatutnya..
So, dalam masa terdekat, dia akan keluo secara semulajadi la..

Ini pengalaman pertama dalam hidup aku..pengalaman pertama mengandung 3 bulan +-.. Pengalaman pertama buat buku pink.. Pengalaman pertama menghadapi prosedur atau proses keguguran.. Pengalaman merasa kena seluk, contraction, berpantang awal dari waktu sepatutnya..Juga pengalaman pertama menjadi tabah dengan secara automatiknya..

Terima kasih kepada keluarga, rakan taulan yang banyak memberi nasihat, tunjuk ajar, kata kata semangat serta support aku dengan apa jua cara..

Insyaallah.. Ada hikmah di sebalik segala sesuatu yang berlaku.. 

[Hello belog]

Kabare?
Hoho..
Udah lama tidak menyinggah di sini..
Asyik sibuk sahaja di sinun..
Hehehehe

Ok..
Antara update tentang aku ialah:
1) aku jadi dropship product nurraysa
2) aku dah join fan club #ayuheart
3) aku masih kerja tempat yang sama
4) aku baru ni peknen 3 bulan, sekarang tak lagi..

Sekian update dari aku..hehehehe

Monday, June 20, 2016

[20 Jun 2016]

sekarang ni bulan puasa...
time bulan puasa memang time sayu pilu speechless tiap tahun..

tahun ni puasa pulak jatuh bulan Jun..
memang lagi sayu pilu le jawab nya..
Hari ni 20 Jun hari lahir dia...
dia meninggal dunia pulak 17 Ramadhan..
memang tahun ni terkesan...

Al-Fatihah..
Samshiah Binti Rahmah

*Ya Allah peliharalah ibu bapa kami seperti mana mereka menyanyangi kami semasa kami kecil..hilangkan lah duka di hati nya..jadikan la keturunan kami, anak cucu kami dalam golongan yang mendirikan solat dan patuh pada Mu Ya Allah..Aamiinn..


[Updates]

hehehhe..
last post pasal bapak aku..
Alhamdulillah..
bapak ok aje..
tapi kena pantau tahap kesihatan dia selalu..

ok..
ni update dari aku:
1) menjadi seorang isteri kepada seseorang
2) menjadi ahli tupperware
3) menjual segala jenis benda yang boleh dijual contoh Sambal Hitam Mok Kas, Sambal Peria Bada, kuih kapit, kuih tart, dan yang terbaru sambal kentang fenomena
4) masih lagi sibuk dengan kerja..ni sekarang 8.14 pm masih di ofis.

Sekian...

*Semoga mendapat keberkatan hidup, dipermudahkan segala urusan, rajin beribadat dan beramal jariah..

Tuesday, February 23, 2016

[Mat Akil]

Bismillah..
Aku tak kuat..
Memang tak tenang..
Akak aku cakap dalam whatsapp group..
Hari ni ayah aku sakit dada..
Lebih kurang 3 kali sepanjang hari..
Mata kelabu..
Tak keluar rumah pun hari ni..
Sebab rasa tak larat..
Memang doctor syak jantung dah lemah..
Dia pam tak kuat seperti dulu disebabkan faktor usia..
Yela..
Tahun ni bapak dah 70..

Semalam dia ada call aku..tapi line takda ke apa masuk voicemail..
Aku pun call balik..
Borak la kejap..
Dia tanya aku bila balik..
Aku pun citer la plan balik aku bila..
Pum pam pum pam..
Dia dah nak tido dah time tu..
So, dah la berborak..

Tula,dengar pada suara semalam,
Macam ok je..
Tapi bila dapat khabar hari ni,
Serius,
Tak tenang rasa..



*kawan-kawan,doakan kesihatan ayah aku ya.. Seterusnya aku tak boleh bayang dah..

[23 February 2015]

Wauuuu..
Apa yang istimewanya hari ni?
Ni diaaaaa


Hari ni, 23/2/2016 genap 9999 hari semenjak 8/10/1988 yang mana merupakan hari kelahiran aku di dunia ini..

Hoho..bukan apa..cantik nombor nya..
Esok pun kiranya lagi cantik la..
10000..

Hehehehehe..

Tu je nak habaq...

*sebenarnya hari ni ada terluka sedikit..ada orang cakap aku ni fake,tak ikhlas dalam perbuatan.. Takpe la..ambil sebagai ikhtibar jela..dan yang bercakap pun tak salah,dia melalui kasut yang lain dari aku,dan tengok kaki pun dah tau size pun tak sama.. Tapi kalau fake sangat aku pun,tak pernah tergamak lagi nak sound orang bagai..apa tah lagi nak marah orang..yaaaa.umur ja 9999 hari..tapi aku ni bukan la jenis berfikir dan 24jam neuron otak berhubung.. 

*ada jugak yang fikir dengan raut muka aku menggambarkan segala..dengan muka aku sedemikian sedemikian boleh cakap aku tak ikhlas fake memanjang..sorry,awak tak kenal saya lagi..saya memang akan over axergerate reaction punya.. Padahal takda apa punn..

*apa pun tahniah buat awak yang tinggi nilai ikhlasnya,tinggi common sense nya dan tinggi ilmu dalam menilai orang.. Sebab dia menentukan ikhlas orang tu dengan cara bercakap..wehhh..aku tak la sopan-sopan type punya..aku menyatakan sesuatu ke,bagi sesuatu dengan cara aku..kau cara kau..dah kalau aku memang cakap dengan semua orang macam tu,jangan la tiba tiba cop aku tak ikhlas..bahkan,ikhlas tu cukup Allah je yang tahu..

#kipidap #dongibab #biasalahmainnganbudok #ingatanuntukdirisendiri

Tuesday, February 16, 2016

[Getah scrap]

Macam biasa lah..
Malam malam sebelum tido..
Bukak fb..
Scroll scroll..
Papppp..
Terbaca ada member share siakap keli punya post..
Pasal penoreh getah..

Hoho..
Bila sebut penoreh getah ni,
Kenangan dooooww..
Masa kecik yang indah..
Walau susah..
Kais pagi makan pagi..
Cehhhh..
Ingat lagi..
Hoho..
zaman aku kecik dulu, getah sekilo 50sen..
 Nak dapat 
sekilo tu jenuh uols.. 
Time hujan,time musim luruh,memang tak dapat nak menoreh le..
So income nya kurang..
Ada kala memang takda se sen pun..
Masa tu adik beradik aku kecik kecik belaka..
Akak akak aku majoriti sekolah lagi, sorang dua di u..
So,belanjawan time tu amatlah ketat..
Memang kena plan betul betul..

Kalau makan tu boleh kira je bila time ada lauk..
Tapi sedak je makan nasi dengan garam,gaul minyak bekas gorenh ikan..kicap kadang2 ade..lauk paling mahal ikan bilis..abes badan,makan kepala jela..
hahahaha.. 
Mak aku sangat kretif bab sumber makanan ni..kalau takda beras pun, tak ingat dah makan apa..yang aku tahu,tak pernah pun berlapar dulu..

Kat luar rumah,mak aku tanam macam macam..bela ayam..so boleh makan telo dan daging ayam sekali sekala..makan lempeng hari hari pun takpa..

Syok wooo..

Gi ladang tolong ngutip getah..tp aku banyak kutip biji getah je..sbb aku dikira junior lagi la time tu..akak dan abang aku yang banyak kerah tenaga tolong mak ayah aku.. Hehe..aku ikut jugak gi ladang sebab takda orang nak jaga la kalau duduk kat rumah..

#kenanganpenorehgetah #anakfelda #makbapakpeneroka 

*kesusahan tu sebagai pengalaman yang mematangkan diri..alhamdulillah..mampu berdikari walau sedikit sebanyak..hehe.. 

Saturday, February 13, 2016

[Doremon]



Kadang kadang Allah hantar citer doremon je nak bagi kita kesedaran ilham dan usik sket hati kita.. Hahaha.. Yela..doremon,usia macam tak la follow sangat kat tv..takda la tiba tiba nak download.. Memang macam kebetulan suratan je tiba tiba tertengok hari ni..

Sedih pulak episod doremon hari ni..

Alkisahnya pasal giant..takda orang nak sambut birthday dia..dek kerana sikapnya yang baran dan merosakkan majlis.. Adik dia, tunjuk la pic birthday giant tahun-tahun sebelumnya..ada satu tahun tu takda orang datang..ada satu tu dia tinggal sorang je sebab orang lain balik tengah tengah majlis..so,setiap kali beday dia,giant akan sedih la..tu la tergerak hati doremon nak tolong giant..

so,untuk tahun ini,nobita sizuka dan sunio macam berfikir nak tak nak je buat keraian untuk giant sebab tahu dah mesti takkan jadi punya..so,dorang decide,kalau giant buat perangai baran dia atau asyik nak membahan orang,dorang tak nak buat majlis tu..

So,ada sekali tu giant ni nak marah dan nak pukul orang je dia rasa..semua benda menyakitkan hati dia..so doremon pun habaq la kat dia budak-budak tak nak sambut beday hang kalau hang buat pangai gini..

Dengar je ayat doremon tu,giant pun tersentak..so dia bertekad untuk tahan marah dia dan cuba tak buat pasal..dialog ni didengari oleh sunio..dia pun macam tak percaya je si giant ni boleh tahan..dan dan terus dia uji kesabaran giant time time ni..giant berjaya tahan marah walau macam macam sunio ni bahan..

Dan di hari sambutan tu jugak,dia nak uji giant lagi..dia call giant suh datang kat tanah lapang tempat dorang selalu main tu..dia gali lubang dan bajet bila giant lalu situ giant akan jatuh..then giant akan mengamuk marah belasah sunio dan ngam ngam doremon dan lain-lain sampai..so keraian dibatalkan..

Tapi..rupanya ada gangster lain yang lalu situ dan terjelepok kaki dalam lubang tu..dorang pun ternampak sunio ketawa ketawa..lantas terus nak belasah sunio sebab dorang tahu la sunio punya angkara buat lubang tu..

Ngam ngam pulak giant sampai..dia pun nk tolong sunio tapi dia tak boleh la nk belasah orang tu sebab nanti majlis dibatalkan..so dia cakap la kt gengster tu belasah je dia jangan usik sunio..gengster tu pun pukul la giant..kena kutuk kaw kaw sebab lembik lemah sbb giant tak melawan..masa ni la baru sunio tersentak dengan kebaikkan giant..pastu gengster tu tak puas ati..dia pun nk belasah lagi sunio..giant melihat keadaan itu,dia belasah la ketiga-tiga gengster tu sebab nak selamat kan kawan dia.. Gengster pun blah dan sejurus selepas tu doremon nobita sizuka bawak hadiah pun sampai..

Doremon pun sound la giant sebab mungkir janji sebab boleh nampak keadaan giant masa tu huru hara dan macam nak belasah sunio pulak..giant pun memulakan langkah mahu berlalu pergi dan masa ni la sunio diuji samada nak bercakap terus terang apa yang berlaku atau biar je giant blah sebab majlis dibatalkan..

So,sempat beberapa langkah,sunio pun jerit giant tak salah..dia pun terangkan apa yang berlaku..langkah giant pun terhenti..semua orang terharu..dengan aku aku pun menitis air mata..Hahahahah..

Majlis sambutan diteruskan..dan sebagai hadiah giant rasa gembira,dia menyanyi la..ape lagi..hehehe..

Sekian..

P/s:kita memang akan diuji dengan orang semacam sunio kan..dan betul la,bila nak berubah ke arah kebaikan memang macam macam ujian..yang penting sabar... 

*nukilan di fb.. Lama tak tulis panjang panjang di fb


[Wishlist]

Hoho..
Aku nak listkan apa yang aku nak beli..
Hahahaha

1)rumpai laut..nak buat sup rumpai laut tu makan ngan nasi..baru ala ala kpop sket..kikiki
2)nak beli tepung bluekey atau tepung pelbagai guna tu..sebab nanti nak buat cup cake microwave..sementara ada microwave kat rumah ni..

hehehe..
Bukan wishlist masa depan ni ye..
Ini list ape yang tekak aku wish setakat ni..
Hahahaha..

Resepi kek cawan microwave:
1)1 biji telo
2)3 sudu tepung
3) 1 sudu serbuk coklat
4) gula secukup rasa

Kacau..letak dalam mug pastu 2 minit je dalam microwave..

Hehehe..




Friday, February 12, 2016

[perghhhhhh..]

Perghhhh perghhh..
Perghhhhhhhhh..

Hehehe..
Ape da..
Tetiba lebih perghhh plak ni..
Haha

Sebenarnya perghhh dekat kawan aku..
Ibu muda yang beranak satu yang berkejaya bah kan berintelektual tinggi..

Ceritanya bila aku duk ber fb walking,
Cehhh.. Ye ye je..
Hahha..
So, terbaca la pos dia..
Lebih kurang camni:

"Ada la mangkuk ni,dukung anak aku,baru 2 bulan kot,boleh pulak mangkuk ni gi dudukkan..tak tahu belajar la,jangan la memandai,nasib baik anak aku ok sehat walafiat la..nasib baik tulang belakang kemat hassan kuat..ni aku dah share.."

Tu caption dia untuk share satu post pasal cara dukung baby dengan betul..

Aduh aduh aduhhh..
Fb tu wehhhh..
For sure kawan ko yang ko mangkukkan tu ada dalam friend list ko and memang tak nak baca,akan terbaca jugak post ko tu..

Ya Allah..
Kalau aku bapak la terasanya..
Ya..memang salah orang tu tak tahu,tapi time tu,ko bagitahu la..dia pegang pun anak ko jugak..

Dan lagi pula,ko tu pun bukan baru belajar jugak ke weh..everything is first time..
takda nya ko terus teror jaga dukung mandikan bagi makan anak pun weh..
Melainkan ko memang dilahirkan terus berpengalaman menjaga baby..
Hahahaha..

Dan sah-sah jugak time mula-mula baby tu kecik ko pun kekok nak mandikan dia..sebab takut sebab baby tu lembik kecik dan kekok.. 
Dan lagi pula mestila time tu ko tengah berpantang,kot ada yang lepas operate pun tak lepas la nak mandikan baby awal-awal lahir tu..

So,
masa tu pun mak ko la yang tukang mandikan baby bagai kan?
Takda pulak mak ko share kat fb atau mana-mana sosial media tentang cara mandikan baby bahkan mangkuk-mangkukkan ko..

Hahahaha..
Itu contohhh..

Hurmmmmmmm..
Yela..sepatutnya di usia yang dah wajib kahwin,dan dah ada anak pun,sepatutnya saudari boleh berfikir tentang post yang sedemikian..

Bagi orang yang macam aku pulak yang baca post tu,kalau terjumpa la ko dan anak ko,
memang takkan aku sentuh la anak ko..
hahaha..
takut weh..
Kang tak pasai-pasai kena mangkuk periuk sudu garfu ketuhar coffee maker dll perkakasan dapur..

Kikikikiki..

*sebab tula aku tak suka pegang budak..sentuh main-main pun tak nak..bukan tak suka,takut kes-kes gini la..tambahan aku bukannya reti tambahan kang aku bawak macam-macam virus pulak untuk anak-anak orang tambahan rumah aku bersepah dah anak sedara so kalau tengok baby orang takda la nak menggelepor macam tak pernah jumpa baby..kalau kawan-kawan terdekat pun tahu aku macam mana dengan baby..dan lagi pulak,aku sian kat budak-budak tu kena gomol ngan pelbagai orang..kena cium pipi macam nak disedut masuk dalam lubang hidung orang yang ciumnya..hahahaha

Thursday, February 11, 2016

[lalalala]

Ingat tak dulu aku pernah post pasal jangan menulis dalam marah emosi bagai?
Hahahaha..
Semalam aku rase emosi sangat menguasai diri..

So,
Decide jangan menulis time tu..

Tapi,
Sekarang,
Emosi dah hilang..nak tulis apa pun dah hilang..

Hahahahaha..
Takpe la..sekurang-kurang tak la aku mencaci mencerca orang..nanti jenuh nak mintak maaf..

Ye dak?
Nak mintak maaf tu la paling payah,takkan tiba-tiba mintak maaf..mestilah bersebab..takkan nak detail kan sebabnya.. 

So,
Better tak payah buat salah dengan orang..
Wahhh..macam hebat..
Bukannn..
Means cuba untuk jangan buat salah dengan orang...cuba ye cuba..
Hehehehe..




Tuesday, January 19, 2016

[Krabi]

hoho..
busy wehhhh le ni..
baru sat ada peluang buka blogger.

patutnya dah balik rumah,
tapi team ajak pi tengok movie..
movie apa?

DILWALE la..
apa lagi..
hahahhahahha..

kan tengah demam dilwale sekarang kat Malaysia..
Aku ni bukan le hantu Hindustan..
citer hindustan pun boleh kira berapa je aku pernah tengok..

antaranya Duplicate, Phir pil dilhe Hindustani..
hahahhaha
ni je yang habis tengok..
yang lain, montaj mula je dah tertido..
kikikkiki..

So,
sementara menunggu budak-budak ni,
ayuhlah kita memblog kejap..

bulan 10 2015 aku gi krabi..

Sekian..

*hahahahahha..mesti angin kan korang..aku tulis tu je..save draft lama, hari 19/1 baru post..kikikiki

Saturday, January 16, 2016

[Guru oh guru]

Guru..
Hadirmu membawa erti..
Bagai lilin membakar diri..
:
:
:
Tetiba..hahahaha
Bukan nak bersajak..
Tapi topik aku hari berkisar pada guru..
Narrow kan lagi,
Guru yang ingin bertukar sekolah..
Narrow lagi,
Guru kena isi sistem tukar..
So..
Kat media sosial nampak dah orang duk share nak tukar tu dah dibuka sekarang..
Pastu tak lama tu tgk kat group whatsapp family akak aku pun post iklan tu..
Ni ha...

Ok..
Dek kerana naluri mengeshare aku kuat..
Naluri copy paste pun membuak-buak..
Lantas aku select ape yang akak aku tu pos,
Pastu nak tekan butang forward tu,
Pastu aku pun terfikir..
Nak forward kat sape?
Group mana?
Ade pulak kawan-kawan aku cikgu?
Ade..tapi sorang dua..
Baru terfikir masa tu..
Yang benda nak share tu mesti ada kait dengan kita..
Mesti ada la sipi sipi dengan apa yang kita belajar atau lalui..
So bidang aku computer science..
Ape yang aku lalui hal agama,pompuan,makanan,kerja,kesihatan..dll..
Tapi pos ni specific sangat..dan macam rasa takda kena mengena

Tapi..
Boleh je aku pos kat mana mana..
Tak salah pun..
Tak jadi masalah pun walau lain bidang..
Konon aku pos kat group belajar aku,
entah entah dia ada abang akak adik pak sedara mak bapak jiran kawan sepupu bf gf fan page yang guru,
So,
Benda ni sampai la ke dorang..

*Hehehehe..Kuasa viral..hehehehehe..memblogkan benda ni pun ibarat mengshare jugak kat semua..hehehehe




 

Terkulai-kulai meringkuk~ Published @ 2014 by Ipietoon